Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opinnot
Voit hakea ammatillisen perustutkinnon suoritettuasi jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Eniten tietoa alavaihtoehdoista ja oppilaitoksista Suomessa löydät Opintopolusta.
Korkeakoulut esittelevät jatko-opintomahdollisuuksia syksyisin Riveriassa järjestettävissä työelämä- ja jatkokoulutustapahtumissa ja keväisin järjestettävissä Pestuu-tapahtumissa. Sinun on mahdollista lisäksi käydä korkeakouluissa paikan päällä tutustumassa oppilaitoksiin ja koulutuksiin. Helpointa on osallistua avoimien ovien päiviin.
Karelia-ammattikorkeakoulu järjestää avoimien ovien päivän 24.4. Lisätietoa
Syksyllä 2019 Karelia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen avoimet ovet järjestetään 15.11.2019.
Ammattikorkeakoulujen avoimien ovien tapahtumista voit hakea tietoa täältä, yliopistojen avoimien ovien päivästä täältä tai jokaisen oppilaitoksen omilta nettisivuilta.
Korkeakoulut uudistavat valintamenettelyjään
Korkeakouluvalintoja kehitetään vuoteen 2020 mennessä siten, että entistä enemmän käytetään hyödyksi todistusvalintaa. Valintakokeet säilyvät kuitenkin vaihtoehtoisina väylinä, mutta valintakokeita kehitetään siten, että niihin valmistautuminen ei olisi enää työlästä.
Opiskelijavalintojen uudistaminen ja koulutusasteiden yhteistyö
Ammattikorkeakoulujen todistusvalintojen käyttöönotto kevään 2020 yhteishaussa
Ammattikorkeakoulut ottavat kevään 2020 yhteishaussa käyttöön todistusvalinnan, joka perustuu ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon arvosanojen pisteyttämiseen. Samalla todistusvalinnasta tulee pääväylä ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen keväästä 2020 lähtien. Täytettävistä paikoista valtaosa varataan ensimmäistä opiskelupaikkaansa hakeville.
Todistusvalinnan rinnalla säilyvät valintakoe ja muut osaamisperustaiset valintaväylät, mitkä laajentavat hakijoiden mahdollisuuksia saada opiskelupaikka.
Lisätietoa ja pisteytystaulukot löytyvät täältä
Yliopistojen todistusvalintojen käyttöönotto kevään 2020 yhteishaussa
Jos olet ylioppilas, huomioidaan myös yliopistohaussa todistuspisteet. Sen sijaan ammatillisista tutkinnoista ei saa yliopistoihin todistuspisteitä. Tällöin vaihtoehtona on osallistua valintakokeisiin tai hakeutua tutkinto-opiskelijaksi avoimen yliopiston polkua. Avoimen yliopiston polkuopinnoista löydät lisätietoa jokaisen yliopiston omilta nettisivuilta.
Korkeakouluhaussa voi hakea enintään kuuteen hakukohteeseen. Täältä löydät tämän vuoden hakuajat:
Korkeakoulujen yhteiset tärkeät päivämäärät
Video AMK- ja yliopistohausta:
Tässä Herbalistin opintopolku startin kautta amikseen ja sieltä ammattikorkeakouluun
Pärjääkö ammattikorkeakoulussa amispohjalla? Tästä kertovat kokemuksiaan Karelian opiskelijat ja muu väki:
Amispohjalta voi jatkaa vaikka yliopistoon. Mikään portti ei ole kiinni.
Jos korkeakouluopiskelu ei ole sinua varten, voit hakea myös ammatti- tai erikoisammattitutkintoon tai parantaa työllistymismahdollisuuksiasi suorittamalla lisäkoulutuksia tai lisää tutkinnon osia koulutukseesi. Toki myös ammatin vaihtaminen on mahdollista.
Oppisopimuskoulutus
Työpaikalla tapahtuvaa oppimista voit tehdä koulutussopimuksella, joustavalla oppisopimuksella tai oppisopimuksella. Joustava oppisopimus ja koulutussopimus voivat vuorotella opiskelun aikana. Tällöin voit välillä olla perinteisesti myös ”koulun penkillä” välillä oppimassa, välillä saada palkkaa joustavan oppisopimuksen jaksolla ja välillä olla kuin ennen top-jaksolla työpaikalla oppimassa.
Jos tuo perinteinen oppilaitoksessa opiskelu ei ole sinulle paras tapa oppia ammatti, voit suorittaa myös koko tutkinnon työelämässä oppisopimuskoulutuksessa.
Tutustu oppisopimuskoulutukseen
Väyläopinnot
Jos haluat tutustua ammattikorkeakouluopintoihin, parantaa opiskeluvalmiuksiasi korkeakoulussa tai suorittaa jopa vuoden ammattikorkeakouluopinnot ammatillisten opintojesi lomassa, voit suorittaa niitä väyläopintoina. > Lisätietoa
Jos väyläopinnot eivät vielä nappaa, vastaavia opintoja voit opiskella myös avoimessa ammattikorkeakoulussa.
Myös yliopistoon voi edetä avoimen kautta
Tiesitkö, että Riveria tarjoaa myös avoimen yliopiston opintoja?
Ulkomaille opiskelemaan
Päävastuu ulkomailla opiskelun järjestelyistä on sinulla itselläsi. Varaa hakemiseen ja asioiden selvittelyyn vähintään vuosi aikaa. Vertaile maita, oppilaitoksia ja niiden tarjontaa ja selvitä, millaiseen työhön tutkinto valmistaa ja onko se käypäinen myös Suomessa. Selvitä kustannukset ja miten rahoitat opintosi. Järjestelyt vaativat omatoimisuutta, aikaa ja vaivaa!
Tässä Ronin perustelut, miksi ulkomaille lähtö kannattaa.
Joidenkin maiden suurlähetystöt tai kulttuuri-instituutit tarjoavat neuvontaa korkeakouluopiskelusta tietyssä maassa. Maailmalle.net
Täältä löydät lisää videoita ulkomailla opiskelusta. Lue lisää
Lisätietoa erityisesti Euroopan alueella opiskelusta löytyy paljon täältä: European Commission